Zoektocht naar de juiste kerk

Zoektocht naar de juiste kerk

Indien je een e-book gaat schrijven over de zoektocht naar de juiste kerk, zou je eigenlijk alle kerkstromingen in kaart moeten brengen. Helaas, dit is niet te doen. Het zijn er zoveel. De één is weer een aftakking van de aftakking van de ander en de andere stroming zegt weer van zichzelf dat ze de originele gemeente zijn. Het is verbazingwekkend hoe klein de verschillen soms zijn tussen bepaalde stromingen en hoe groot de verschillen daarentegen weer zijn binnen een bepaalde stroming. Het aanbod aan kerkstromingen is zo enorm groot, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 

De argumenten om te kiezen voor een bepaalde kerk

Het meest gehoorde argument voor de kerkkeuze is vaak dat men zich prettig voelt bij een bepaalde kerk. Indien je echt met heel je hart God wilt dienen, is dit dan wel een goed argument? Wil God aanbeden worden en wil hij dat je Hem echt zoekt? Of wil Hij dat je je ergens aansluit waar je je prettig bij voelt? Allereerst wil God een relatie met je en Hij wil dat je hem met heel je hart aanbid. Dit is soms even zoeken en best een zware strijd, maar uiteindelijk zul je je vanzelf prettig voelen als God onderdeel uitmaakt van je leven. Zomaar een kerk kiezen waar je je prettig bij voelt, is gegarandeerd niet de juiste weg. God verwacht wel even meer van ons. Daarnaast kan de duivel ook heel erg goed ons gevoel voeden.

De kerk toetsen aan de bijbel

We zijn soms erg overtuigd van onze eigen waarheid. Wij vinden iets en niemand brengt ons van deze mening af. Toch is er in het dagelijks leven zoveel halve waarheid om ons heen, dat we ons soms niet bewust zijn hoever we van de echte waarheid af zitten. Voor een aantal dingen in het dagelijks leven kun je natuurlijk de bijbel raadplegen, maar dat is niet bij alle dingen zo.

Een kerk kan je daarentegen wel weer erg goed toetsen met behulp van de bijbel. Dit is dan ook de enige zekere weg om te weten of je in de juiste kerk zit. Nu preekt iedere voorganger als het goed is uit, of ondersteund door de bijbel, maar is de uitleg die de voorganger geeft ook echt letterlijk terug te vinden in de bijbel? God heeft ons zijn woord gegeven. Hij verwacht dat we zijn woord ook daadwerkelijk gebruiken. Toets daarom alles wat er gezegd wordt aan de bijbel. Neem niet zomaar alles aan, maar blijf kritisch. Gebruik alleen je kritiek wel op de juiste manier. Dit is niet door een strijd aan te gaan, maar als je iets in je gemeente ontdekt wat niet klopt, ga er dan mee naar de verantwoordelijke personen.

Waarom dit E-book?

Zelf ben ik een behoorlijke tijd erg serieus op zoek geweest naar de juiste kerk. Voor mij moest de juiste kerk in de eerste plaats goed aansluiten op de bijbel. Mij viel op dat alle kerken pretenderen dit te doen. Ook heb ik eigenlijk nog nooit een voorganger gezien die verlegen was een goede uitleg te geven op mijn vragen. Toch moet ik zeggen dat ik uitleggingen heb gekregen die erg aannemelijk klonken, maar bij nader inzien lijnrecht tegen de bijbel ingingen, of gewoon erg ver gezocht waren. Vooral in het laatste geval kan het lastig zijn om de zuivere waarheid in te zien. Vaak gaat men er vanuit dat degene die de uitleg heeft gegeven het wel beter zal weten. Ik ben erachter gekomen dat dit vaak niet zo is. Onze kerktraditie is voor een behoorlijk deel vervuild met menselijke bedenksels. Niet altijd is dit echter schadelijk, maar het brengt ons wel steeds verder bij het zuivere woord vandaan.

De juiste kerk vinden kan mijns inziens alleen als je de bijbel zuiver leest, dus zonder aangeleerde kennis. Toen ik dit zelf deed ervaarde ik de kracht van het woord. Wel besefte ik dat de gemiddelde kerk een behoorlijk stuk is afgedwaald van het woord van God. Door gebed, preken luisteren en erg veel lezen in de bijbel, heb ik uiteindelijk veel inzicht mogen verkrijgen.

Tijdens het schrijven van dit E-book heb ik ook echt ingevingen van de Heilige Geest mogen ervaren. Dit was heel bijzonder. Soms ook een strijd. Dan wilde ik iets gaan schrijven en kreeg ik door dat ik iets anders moest schrijven. Ondanks de inspiratie door de Heilige Geest, heb ik ook een stukje persoonlijke inbreng moeten geven hier en daar. Dit heb ik uiterst zorgvuldig gedaan, maar het blijft mensenwerk. Ik wil dus iedereen waarschuwen om alles wat ik heb geschreven te toetsen aan de bijbel.